G-LPH8BXXLYD
Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 17°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
17°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 26°C

Konut kiralarında yeni perde: ‘Yıllık kira’ isteği isyan ettirdi: Bir senede 3 kere…

Konut kiralarında yeni perde: ‘Yıllık kira’ isteği isyan ettirdi: Bir senede 3 kere…
REKLAM ALANI
8 Ağustos 2022 14:01
257

Kira fiyatlarına sınırlama getirildi ancak sorunlar bitmedi. Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan krizde yeni bir perde açıldı. Ev sahipleri şimdi de kiraları yıllık olarak istemeye başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum kira fiyatlarının gerileyeceğini söylese de birçok kişinin ucuz Anadolu kentlerine tayin istediği iddia edildi. Sosyal medyada paylaşılan vatandaşların ev sahipleri ile olan diyalogları ise okuyanları hayrete düşürdü.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) verilerine göre İstanbul’daki mevcut kiracılar için kira fiyatları son bir yılda yüzde 45,48 oranında arttı. Son bir yıl içinde, mevcut kiracılar için kira fiyatları yüzde 45,48 arttı. Yeni kiralık konut ücretlerinin artış oranı ise yüzde 161,4 oldu.

ARA REKLAM ALANI

Yıllık kira artışları, 1 Temmuz 2022’den itibaren bir yıl süre ile yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Ancak ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlar bitmiyor. Kanuni sınırın üzerinde artış yapmak isteyen ev sahipleri ile kiracılar arasında davalar artışa geçerken, yüksek kiraları kabul eden kiracılar ise ilerleyen aylarda ödeme yapamamaya başlıyor. Bu kapsamda 16 milyon nüfusa sahip İstanbul’da 6 milyon 400 bin kiracının en az 3 milyon 200 bininin kirasını ödeyemediği ifade ediliyor.

EV SAHİPLERİ KİRALARI YILLIK İSTİYOR

Bu gelişmelerle son olarak ev sahipleri ‘düzenli ödenmez’ endişesiyle kiralar için yeni bir hamle yaptı. Ev sahipleri, düzenli ödenmez endişesiyle kirayı yıllık istemeye başladı. Geçmişte yabancıya yönelik bu talebin artık tüm piyasaya yayıldığını belirten emlakçılar, “Mülk sahibi fiyatların ne kadar arttığını biliyor, kirayı tahsil edememekten çekiniyor. ‘Yerli yabancı fark etmez yıllık ödeme almadan evi vermem’ diyorlar. Zaten bütçesine uygun ev bulamayan vatandaş bu şartı duyunca mecburen geri dönüyor. Genelde yabancılar kiralıyor” dedi.

iStock-1309164884

MEMUR ANADOLU’YA TAYİN İSTİYOR

Yüksek fiyatlar nedeniyle Türkiye genelind

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.