G-LPH8BXXLYD
Dolar 32,3582
Euro 34,9598
Altın 2.324,80
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 24°C
Az Bulutlu
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 28°C
Paz 28°C
Pts 30°C

Düğünlerde gümüş dönemi

Düğünlerde gümüş dönemi
REKLAM ALANI
29 Ağustos 2022 15:09
130

Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde yaklaşık 40 yıl önce büyük umutlarla faaliyete geçen, sonrasında atıl hale gelen kendir fabrikası devletin sağladığı destekle yeniden üretime başlayacak. Yöredeki çiftçilerin yetiştireceği keneviri işleyecek fabrikanın yeniden ayağa kalkmasına Amasya Valiliği öncülük etti.

Tarım ve Köyişleri Bakanının da katıldığı törenle açılmıştı

1976 yılında 3 bin metrekarelik kapalı alanda temeli atılan 85 dönüm üzerine kurulu kendir fabrikası inşaatının tamamlandığı 1984 yılında dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanının da katıldığı törenle açılmıştı. Yörede ekili kenevirlerin işlenmesiyle ilk yıllar adından söz ettiren tesiste yüzden fazla kişi istihdam edildi.

ARA REKLAM ALANI

Dönemin en modern tekstil makineleri şalter kapattı

Ancak sonrasında ham maddenin azalması ve sermayesinin yetersizliği nedeniyle kapısına kilit vurulan fabrikada dönemin en moderni olarak gösterilen tekstil makineleri de şalter kapattı. Yer yer pas tutan makineleri örümcek ağları da sardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kenevir üretiminin desteklenmesine yönelik sözleri umutlandırdı

Aradan geçen yıllarda girişimlerinin sonuçsuz kalması sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir üretiminin desteklenmesine yönelik sözleriyle umutlanıp cesaretlerini toplayan Gümüşhacıköy İp Sicim Urgan Küçük Sanat Kooperatifi üyeleri, durumlarını Amasya Valisi Mustafa Masatlı ile paylaştı. Anlatılanlardan çok etkilenen Vali Masatlı, incelemede bulunduğu fabrikanın durumunu görünce proje hazırlanıp desteklenmesi yönünde girişimlerde bulunacağını açıkladı. Sosyal gelişmeyi destekleme programı çerçevesinde kooperatife 2 milyon 775 bin TL bütçeli proje desteği sağlanması için imzalar atıldı. ‘Unutulmaya Yüz Tutmuş Kenevir Yetiştiriciliğinin ve Sanayisinin Canlandırılması Projesi’ ile tekstil, tıp, kozmetik, savunma sanayi ve gıda gibi alanlarda kullanılan kenevir konusunda yöredeki çiftçilere eğitim verilmesi de planlandı.

“İnşallah yakında üretime geçeceğiz”

Fabrikanın çalıştığı yıllarda çiftçilerden kenevir elyafını alıp işleyerek halı ve ayakkabı sektörüne yönelik ip satışı yaptıklarını anlatıp duygulanan kooperatif başkanı Ümüt Yetişir, “Milli servet boşa gidiyordu. Her geldiğimde ağlıyordum. Kapısını çaldığımız valimiz, yetkililer bize destek oldu. İnşallah yakında üretime geçeceğiz” dedi.

“Gerçekten hayret verici bir tesis”

Projenin imza töreninde değerlendirmede bulunan Vali Masatlı da, “Gerçekten hayret verici bir tesis. O zaman hayata geçirilmiş önemli yatırımlardan bir tanesiymiş. Biz orayı tekrar canlandırmak için kooperatifimizi destekliyoruz” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.