G-LPH8BXXLYD
Dolar 32,3753
Euro 35,0555
Altın 2.326,55
BİST 9.096,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 27°C
Az Bulutlu
Bursa
27°C
Az Bulutlu
Cts 27°C
Paz 27°C
Pts 30°C
Sal 19°C

Domatesin fiyatı arttı, salça yapan azaldı

Domatesin fiyatı arttı, salça yapan azaldı
REKLAM ALANI
19 Eylül 2022 14:47
492

Tokat’ta domates fiyatlarının artması nedeniyle elde salça yapımının azaldığı belirtildi.

Tokat’ta geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 350 bin ton üretilen domateste bu yıl rekolte düşüşü bekleniyor. Çiftçilerin mısır ekimine yönelmesinin domates üretimin düşmesine neden olduğu, üretimin azalması ve girdi maliyetlerinin artmasının da fiyatlara yansıdığı belirtiliyor. Tokat Sebze ve Meyve Hâlinde salçalık domates 4-5 lira arasında satılırken, sofralık domates ise 6-7 lira arasından satışa sunuluyor.

ARA REKLAM ALANI

Salça yapan azaldı

Elektrikli seyyar makinesi ile salça yapmak isteyenlere hizmet veren Ali Şahin, geçtiğimiz yıllarda 7/24 çalışmalarına rağmen taleplere yetişmediklerini, bu yıl ise işlerinin azaldığını söyledi. Domates fiyatlarının artması, üretimin azalmasının salça yapanların sayısını düşürdüğünü ifade eden Şahin, “Domates fiyatlarının düşük olduğu yıllarda gece gündüz çalışmamıza rağmen yetiştiremiyorduk. Bu sene gece gündüz çalışmamıza gerek kalmadı. Gün içerisinde 4-5 kişinin salça yapımı için domatesini çekiyoruz” dedi.

“Çarşıda satılan salçadan bereketli oluyor”

Çiftçiden, pazardan alınan kilolarca domatesin suyu, kısa sürede seyyar domates çekme makinesi ile çıkartılıyor. Bakır kazanlara konulan domates suyu koyulaşıncaya kadar bakır leğenlerde odun ateşinde pişiriliyor. Soğuduktan sonra konserve şişelerine doldurularak dolaplardaki yerini alıyor. Salça yapan annesine yardım eden Metin Şenyüksel, “Geçen yıllara göre domates de biber de pahalı. Salçalık domates pahalı. Yine de insanları domates fiyatları pahalı da olsa kendi yaptığı salçayı tercih ediyor. Çarşıda satılan salçadan bereketli oluyor. Organik salça daha ekonomik oluyor” diye konuştu

“Köylü bu fiyatlardan memnun değil”

Komisyoncu Şinasi Genç ise fiyatların artan maliyetlere göre düşük olduğunu savundu. Salçalık domatesin kilogram fiyatının 4-5 lira, sırık domatesin ise 6-7 lira olduğunu beliren Genç, “İl dışından gelen domatesler piyasa etkiliyor. Satışlarımız düşüyor. Üretim az olmasına rağmen domates para etmedi. Köylü bu fiyatlardan memnun değil. Maliyetini kurtarmıyor” diye konuştu. Salçalık domates almaya gelenler ise fiyatların yüksek olmasından yakındı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.