G-LPH8BXXLYD
Dolar 32,3234
Euro 35,0716
Altın 2.282,24
BİST 9.009,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 23°C
Az Bulutlu
Bursa
23°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 29°C

5 milyon liralık altın! Orada bir servet yatıyor… Her saniye toz olup gidiyor!

5 milyon liralık altın! Orada bir servet yatıyor… Her saniye toz olup gidiyor!
REKLAM ALANI
26 Aralık 2022 16:55
103

Kanalizasyonda adeta bir servet yattığı ortaya çıktı. Altından takıların üretimi sırasında ortaya çıkan altın tozlarının kanalizasyona karıştığı tespit edildi. Bunun üzerine Kahramanmaraş’taki kuyumcular sitesi harekete geçti. Yılbaşından sonra başlatılacak projeyle yıllık 5 milyon liralık altının ekonomiye kazandırılacağı ifade edildi. Bu doğrultuda bir arıtma tesisi kurulacak, böylece aylık 400 gramlık altına karşılık gelen ve kanalizasyondan akıp giden altın tozları çıkarılacak.

İnanması güç ama kanalizasyonda adeta bir servet yattığı ortaya çıktı. Özellikle kuyumcuların topluca bulunduğu sitelerde altın üretimi esnasında oluşan altın tozlarının kanalizasyona karıştığı tespit edildi. Bu da neredeyse küçük bir servetin kanalizasyona karışması anlamına geliyor. Ancak bu konuyla ilgili olarak Kahramanmaraş’taki kuyumcular sitesi harekete geçti ve o altınları kurtarmak için arıtma tesisi kurmaya karar verdi. Projeyle birlikte yıllık 5 milyon liralık altının ekonomiye kazandırılacağı belirtiliyor. İşte detaylar…

ARA REKLAM ALANI

Habertürk TV’de yer alan habere göre; ince ince işlenerek altından yapılan takıların üretimi sırasında oluşan altın tozları kanalizasyona karışıyor. O altını arıtmak ve milli serveti kurtarmak için proje başlatıldı.

Kahramanmaraş’taki Altınşehir Kuyumcular Sitesi 107 bin m2 kapalı alana kurulu. 6 bin kişinin çalıştığı sitede 430 kuyumcu atölyesi bulunuyor.

A1

Altının işlenmesi sırasında çıkan tozlar, işçilerin ellerine bulaşıyor ya da yerlere dökülüyor. İşletmeler ne kadar önlem alsa da el yıkama sırasında milli servet kanalizasyona karışıyor.

A2

“AKIP GİTTİĞİNİ TESPİT ETTİK”

Konuyla ilgili mikrofon uzatılan Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Öz, “Atıklarımız bir milli servet. Ekonomimizden, kanalizasyondan akıp gitmesini engellemek için Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ile birlikte bir fizibilite çalışması yaptık. Aylık 400 gram gibi bir rakamın kanalizasyondan akıp gittiğini tespit ettik.” şeklinde konuştu.

A3

NE KADAR ALTIN ELDE EDİLECEK?

Bu tespitin ardından siteye bir arıtma tesisi kurulması için çalışma başlatıldı. “Bu sistemle yıllık ne kadar altın elde edilecek?” sorusu üzerine Öz, “Yıllık 5 milyon lira civarında beklentimiz var. Zaten bu 5 milyon liralık beklenti de geri tekrar bu firmalarımıza katkı olarak, buraların ortak giderinde kullanılacak” ifadelerini kullandı. Projenin yılbaşından sonra başlayacağı belirtildi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.