G-LPH8BXXLYD
Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 17°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
17°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 26°C

Erenler Büyükesence Köyü Cumaaltı (Sultan Orhan) Camii Yeniden İbadete Açılıyor

Erenler Büyükesence Köyü Cumaaltı (Sultan Orhan) Camii Yeniden İbadete Açılıyor
REKLAM ALANI
1 Mayıs 2023 10:51
126

Rekonstrüksiyonu T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından tamamlanan Sakarya Erenler Büyükesence Köyü Cumaaltı (Sultan Orhan) Camii Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Ahmet Misbah Demircan’ın katılımlarıyla 01 Mayıs 2023 tarihinde yeniden ibadete açılıyor.
Osmanlı padişahlarından Sultan Orhangazi döneminde yapılan Erenler Büyükesence Köyü Cumaaltı (Sultan Orhan) Camii, dikdörtgen plan şemasında inşa edilmiştir. Yapı büyük taş temellere oturtulmuş büyük kütüklerle çantı tekniğinde yapılmıştır. Daha sonraki dönemlerde ise cami bedeni içten ve dıştan bağdadi üstüne sıva ile kaplanmıştır. Yapının üzeri kiremit kaplı ahşap bir çatı ile örtülmüştür. Caminin içerisinde doğuda altta iki dikdörtgen pencere, üstte iki mazgal pencere bulunmaktadır. Batı cephede ise altta bir üstte ise üç adet mazgal pencere, güney cephede ise üstte iki mazgal pencere ile içerisi aydınlatılmıştır. Harimin kuzey cephesi kadınlar mahfili olarak düzenlenmiş olup ahşap malzemeden yapılmıştır.
Rekonstrüksiyon Çalışması Kapsamında Yapılan İşler
Tarihi Köyü Cumaaltı (Sultan Orhan) Camii’nin kiremitleri alaturka kiremitle değiştirilmiştir. Sac minare sökülerek yerine ahşap minare yapılmıştır. Kötü durumda olan çatı sökülerek yerine makaslı çatı yapılmıştır. Son cemaat kısmında sonradan yapılan eklentiler kaldırılarak bağdadi duvar yapılmış ve üzerine kıtıklı sıva ve boya işlemleri yapılmıştır. Harim ahşap duvar döşeme ve kirişleri sökülerek çürük olanlar aslına uygun olarak değiştirilmiştir.

Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü

ARA REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.